Skip to content Skip to footer

Welke keuze…

Dat er veel mogelijk is bij de keuze hoe een uitvaart is bij veel mensen bekend.

Begraven, cremeren, een uitvaart met veel mensen of vanuit huis met alleen het naaste gezin. Er kan gewoon veel.

Bij de keuze van begraven alleen al is er veel mogelijk. Laten we de uitvaartkist dalen en als we besluiten om uitvaartkist in het graf te laten dalen doen we dat met touwen of met de mechanische graflift. Dat zijn allemaal keuzes die gemaakt moeten worden. Waar ook een keuze in gemaakt moet worden is de termijn van begraven. Als iemand begraven wil worden op de Gemeentelijke Begraafplaats dan moet er een keuze gemaakt worden voor hoeveel jaar een graf mag worden uitgegeven. Dat kan voor 10, 25 of maximaal 35 jaar.

Is de termijn verstreken dan krijgt de rechthebbende een brief van de gemeente met de vraag of het graf weer verlengd mag worden.

Die keuze is er namelijk altijd maar er moet wel en rechthebbende van het graf zijn.

Wordt de keuze gemaakt om het graf niet te verlengen, dan wordt het graf geruimd. Wilt u er meer over weten kom gerust een keer langs. Daar wil ik in deze column niet te lang bij stilstaan. Waar steeds meer mensen voor kiezen is om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Waar men tijdloos kan worden begraven. Je betaalt eenmalig de grafkosten en dan mag men er van uitgaan dat de grafrust daar tijdloos is.

Nu kent onze gemeente wel natuurbegraafplaatsen. In Witteveen is een prachtige natuurbegraafplaats. Echter daar is niet de mogelijkheid om tijdloos te worden begraven. Binnenkort in ons mooie dorp Hijken wordt er ook één geopend. Ook hier is wordt die mogelijkheid niet geboden.

Nu vind ik een natuurbegraafplaats wel iets hebben.

Wat dus beperkt is op de gemeentelijke begraafplaatsen dat de graven alleen in erfpacht worden uitgegeven. Er is niet de mogelijkheid om in onze burgerlijke gemeente tijdloos te worden begraven op een natuurbegraafplaats.

En wie maakt die keuze? Dat is uiteindelijk de gemeenteraad.

Onze gemeenteraad was ooit van mening dat tijdloos begraven op een natuurbegraafplaats was voorbestemd aan particulier initiatief. Ik betreur dat. We krijgen straks een nieuwe gemeenteraad en mijn wens is dat straks op de nieuwe natuurbegraafplaats in Hijken tijdloos kunnen en mogen worden begraven. Roept dit bij u vragen op of heeft u andere vragen rondom sterven en uitvaart of wilt u uw uitvaartwensen vastleggen, wees welkom op woensdag 26 mei in de Stefanuskerk in Beilen en misschien zijn er wel raadsleden die hierover wat willen vertellen of er vragen over hebben.

Weet: een ieder is welkom.

Aanvraag wensenboekje

Welke aspecten vindt u belangrijk bij uw afscheid? Het is waardevol als anderen op de hoogte zijn van uw wensen, zodat zij de juiste beslissingen kunnen nemen. Vul een boekje met wensen in om te laten weten wat u belangrijk vindt

Kennismaking aanvragen

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met Piet Hunse. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Voorbespreking

U mag kosteloos van mijn kennis en ervaring gebruik maken als u daar prijs op stelt. In een gesprek bij u of jullie thuis kan ik mijn kennis met u delen. 

Wensenboekje

Vul uw gegevens in en ontvang gratis uw Uitvaartwensen boekje.