Skip to content Skip to footer

Column maart 2023

Uitzaaiing…. Uitbehandeld…..

Zijn zicht werd belemmerd door een soort van rode streepjes die voor zijn oog langs liepen. Ach maar even aanzien werd er gedacht. De volgende morgen was het niet over. Ach maar even langs de opticiën. De klacht: ik zie een soort van bloedstreepjes steeds voor mijn oog langs, het lijkt wel of ik door spinrag kijk.

Alles nagekeken. Nee, ik zie geen bijzonders. Zou zomaar met uw leeftijd te maken kunnen hebben. Hmm. Twee dagen later rijdt hij in de auto en kan bijna met één oog niet meer zien wat de teller aangeeft. Dan toch maar even de huisarts bellen. De volgende dag bij de dokter: ik zie met mijn linkeroog steeds slechter het zicht wordt belemmerd door rode streepjes. Na wat gekeken te hebben zegt hij ik stuur je naar de oogarts van het WZA. En wel meteen.

Oke. Een uur later op de poli van de oogarts. U ziet slecht doordat er als het ware rood spinnerag voor uw oog verschijnt? Ja dokter. Na veel foto’s en onderzoek is de uitslag wij sturen u naar het UMCG. Wij weten niet wat u hebt, maar houdt rekening met een ernstige aandoening. Oke ….

Twee dagen later, bijna geen zicht meer door constant een rode waas voor het oog. Eenmaal in het UMCG volgt onderzoek na onderzoek met foto’s en vele scans. Meerdere artsen om hem heen. Zorgelijke gezichten, mijnheer u hebt een kwaadaardige melanoom in uw oogbol. Daar kunnen wij u hier niet tegen behandelen maar wij sturen u door naar het Leids Universitair Medisch Centrum, Dat is het enige ziekenhuis waar ze u kunnen behandelen. Oke. Samen met zijn vrouw rijden ze naar huis stil en zorgelijk, komt dit goed? Is er hoop op herstel? Stopt mijn leven? Blijf ik alleen achter? Na twee weken in het LUMC. Daar volgen opnieuw vele onderzoeken. Er wordt een mri scan gemaakt om te kijken of de melanoom een uitzaaiing is of een op zichzelf staand iets. Weer spanning en onzekerheid. Dan de uitslag wij kunnen de melanoom behandelen en er zijn geen uitzaaiing gevonden. Wij gaan u 36 uur achter elkaar bestralen en dan zal blijken of de melanoom zal verdwijnen. Wowww er is hoop maar niets is nog zeker. En in al die tijd vliegen gedachten alle kanten op. Als het niet goed gaat hoe kom ik te sterven? Met pijn? In Coma ? Help mij en geef me antwoorden.

Tranen zijn er van zorg en van spanning. Hoe komt het met mijn werk?

Voor de partner is het minstens zo spannend. Blijf ik alleen achter? Waar kan ik naar toe met mijn verdriet? Zomaar staat je wereld op de kop.

Als uitvaartondernemer ervaar ik dat een waardig afscheid van grote betekenis is. Zeker, daar ben ik voor, maar ook een workshop rouwverwerking of vragen over een levenstestament zijn zaken die inmiddels ook steeds vaker op mijn pad komen.

Voor al die vragen welkom op mijn gratis inloopspreekuur. Deze maand op woensdag 29 maart tussen 13.30 uur en 15.30 uur in de Stefanuskerk in Beilen.
(Het verhaal is met goedkeuring van de personen geplaatst).

Piet Hunse bereikbaar 06 50 217852

Aanvraag wensenboekje

Welke aspecten vindt u belangrijk bij uw afscheid? Het is waardevol als anderen op de hoogte zijn van uw wensen, zodat zij de juiste beslissingen kunnen nemen. Vul een boekje met wensen in om te laten weten wat u belangrijk vindt

Kennismaking aanvragen

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met Piet Hunse. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Voorbespreking

U mag kosteloos van mijn kennis en ervaring gebruik maken als u daar prijs op stelt. In een gesprek bij u of jullie thuis kan ik mijn kennis met u delen. 

Wensenboekje

Vul uw gegevens in en ontvang gratis uw Uitvaartwensen boekje.