Skip to content Skip to footer

Bloot en onze gevoelens

Tweeëndertig graden geeft de thermometer aan.

Het hoeft niet warmer en daar zijn we het met elkaar gauw over eens. Behalve voor twee kleine mannetjes van vijf en drie.

Met bijzonder weinig kleren springen ze door de tuinsproeiers.

Eerst nog wat weifelend maar al gelang de tijd verstrijkt worden ze steeds doller. Prachtig om te zien hoe twee mannetjes pret hebben met een watersproeier. Opa, opa jij moet ook de kleren uit doen en onder de sproeier. Nou of dat nou weer de bedoeling was om onder de koude sproeiers van de tuinslang te gaan staan dansen?

De beide mannetjes maken het niet uit en springen er vrolijk op los.

Mijn werk wacht en ik kleed mij om, om op weg te gaan naar een overlijden. Het is warm en de zon doet aardig zijn werk. Aangekomen bij het huisadres van de overledene zit het zonnescherm naar beneden en de gordijnen dicht. De overledene is thuis opgebaard.

Het was ook de wens van de partner die op leeftijd is. Wat is het dan bijzonder dat met goede koeltechnieken er veel mogelijk is en ook onder warme omstandigheden iemand thuis kan worden opgebaard.

Voor de partner kan het zo fijn zijn om voor het slapen gaan nog even bij je overleden partner te staan en welterusten te zeggen of goedemorgen. Tuurlijk we weten het wel, we krijgen geen woorden terug maar het past gewoon zo goed om het te doen in het verwerkingsproces. Gaat het dan altijd goed een thuisopbaring bij warm weer? Uitzonderingen nagelaten zeg ik ja. Natuurlijk zijn er situaties dat het lastig is en een lichaam het niet toestaat om nog langer thuis te laten blijven. Als uitvaartverzorger kom ik elke dag langs om te kijken of er een situatie ontstaat waarin er andere keuzes gemaakt moeten worden.

Belangrijk is dat er over gesproken wordt. Wat zijn jouw wensen?

De beide mannetjes onder de sproeier staken hun mening naar opa toe niet onder stoelen of banken. Opa, opa jij moet ook je kleren uitdoen. Soms denk ik weleens dat we in een samenleving leven waarin het gemakkelijker lijkt om ons lichamelijk bloot te geven dan om onze gevoelens en emoties bloot te geven. Misschien bent u het hartgrondig met mij oneens of juist helemaal eens.

Een gesprek over gedachten, gevoelens en emoties rondom een overlijden kan en mag u altijd met mij delen. Elke laatste woensdag middag van de maand in de Stefanuskerk in Beilen. Echter 31 augustus ben ik in verband met vakantie afwezig. Maar voor vragen bel gerust 0593-522761 of stuur een mail naar uitvaartverzorging@piethunse.nl

Aanvraag wensenboekje

Welke aspecten vindt u belangrijk bij uw afscheid? Het is waardevol als anderen op de hoogte zijn van uw wensen, zodat zij de juiste beslissingen kunnen nemen. Vul een boekje met wensen in om te laten weten wat u belangrijk vindt

Kennismaking aanvragen

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met Piet Hunse. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Voorbespreking

U mag kosteloos van mijn kennis en ervaring gebruik maken als u daar prijs op stelt. In een gesprek bij u of jullie thuis kan ik mijn kennis met u delen. 

Wensenboekje

Vul uw gegevens in en ontvang gratis uw Uitvaartwensen boekje.